Digital intervju/möte, hur då?

Vi tänker inte gå in och ge varken peppande uppmaningar eller tips på hur du ska agera i dessa Corona-tider. Det finns bättre lämpade personer för det. Vi här däremot fått frågan om hur du bäst går tillväga för att hålla ett digitalt förstamöte. Vi har flertalet samarbetspartners som håller förstaintervju/möte via någon digital lösning likt Teams. Vi har därför slagit ihop vad vi hör våra kunder (som håller förstaintervjuer på Teams) berätta och samtidigt läst en artikel från Harvard Business School i ämnet. Här nedan följer våra samlade tips på vad som är bra att tänka på, både för kandidat och rekryterande chef. Förhoppningsvis ger det dig någonting inför eventuella digitala möten/intervjuer.

Testa tekniken

Det finns få saker som är så frustrerande som teknikstrul. Av den anledningen är det bra att testa så att uppkopplingen är bra, ljud fungerar och att ingenting annat krånglar. Gör detta innan mötet börjar så att dyrbara mötesminuter inte behöver gå åt det.

Förbered en bra plats

Välj ut en plats där det är bra ljus och en bakgrund som inte distraherar. En vit vägg är att föredra. Fokus ska vara på dig och inte massa potentiella störningsmoment i bakgrunden.

Var förberedd

Det är troligen än viktigare att vara väl förberedd med en tydlig agenda vid ett digitalt möte då det kan vara svårare att ”kallprata”.

Tänk på kroppsspråket

Många glömmer lätt att tänka på kroppsspråket just för att du sitter framför en kamera. Det är dock viktigt att klä sig som för en riktigt intervju och agera, med kroppsspråk och röstläge som om det är en vanlig intervju.

Tidig icebreaker

Digitalt möte kan upplevas mer eller mindre obekvämt, varför inte försöka hitta en tidig ”icebreaker”, kanske att ni har något gemensamt intresse ni kan prata om, jobbat i samma projekt eller vad det än kan tänkas vara. Hittar ni något liknande att prata om kan det lätta upp resterande delen av samtalet.

Var dig själv

Oavsett om du är kandidat eller kund så försök vara dig själv. Vissa av oss människor (ganska många upplever jag) är roliga på så sätt att så fort vi hamnar bakom en kamera så ändrar vi vårt minspel, kroppsspråk och liknande. Jag är en av de som gör det om inte annat. Försök agera som om du inte satt framför en kamera helt enkelt.

Följ upp

Snabb uppföljning efter en telefonintervju är att föredra, helst redan nästkommande arbetsdag. Det är svårare för såväl rekryterare som kandidat att få en känsla om mötet uppskattades av motparten och för att slippa grubbel och oklarheter är snabb uppföljning att rekommendera.

 

Det här är ingen uppmaning att sluta hålla intervjuer/möten ”face to face”, det är i vår värld att föredra. Så länge inte Folkhälsomyndigheten ger andra direkt är vår starka rekommendation att ni ska träffas. Om ni av någon anledning inte kan/vill träffas kan digitalt möte dock vara det näst bästa.

Har du några upplevelser av digitala intervjuer? Om ja – hur är dom? Skriv gärna till mig, det är alltid spännande med input. Min mail är karl.andren@huntertailor.com, det går också bra att skriva till mig på LinkedIn. Min profil kommer du åt genom att klicka här.

Läs även

Bli kontaktad