Varför driva på en rekrytering?

Något vi hör om, mer eller mindre dagligen, är rekryterande chefer som avslutar ett möte med en erfaren kandidat ungefär så här: ”tack för ett trevligt möte, jag tänker att vi båda kan gå hem och fundera i två veckor så kan vi höras efter det”.

Detta trots att det gäller kandidater som man är mycket intresserad av att ta vidare i rekryteringen. Många som läser det känner en stor igenkänning och tycker att det är fullt normalt medan vissa tycker att det är defensivt.

Vad händer när vi avslutar ett möte på detta sätt? Det finns ett talande exempel när det kommer till hur mycket information vi kommer ihåg efter ett möte/en presentation som symboliseras med ett A4-ark. Om du direkt efter mötet minns hela arket minns du dagen efter halva, två dagar efter en fjärdedel o.s.v. Det betyder att du efter 14 dagar har glömt väldigt mycket när det dels kommer till ren information, men också känslor och andra intryck kopplat till mötet er emellan. Sannolikheten för att kandidaten är het efter dessa 14 dagarna är med det sagt mycket låg.

En annan aspekt, enligt branschlitteraturen, som gäller i headhunting-sammanhang är att kandidater som blivit headhuntade och går på möte ofta känner en ”otrohetskänsla” gentemot sin nuvarande arbetsgivare efter genomfört möte, i synnerhet efter ett intressant möte. I samma stund som kandidaten börjar fantisera hur det skulle vara om han/hon jobbade på organisationen han/hon precis träffat – sätter han/hon sig samtidigt utanför ”flocken” han/hon tillhör hos sin nuvarande arbetsgivare. Och det gillar inte vi människor – att vara utanför flocken. Det enda sättet att undvika ”smärtan” som uppstår av att vara utanför flocken är att tacka nej till den intressanta arbetsgivaren man träffat.

Så vad är lösningen på detta? Boka in nästa steg så snabbt som möjligt, helst redan i slutet av förstamötet med kandidaten. Och har ni inte tid att träffas förrän om två veckor så vet i alla fall kandidaten hur länge han/hon ska ”stå ut” med att vara utanför flocken vilket gör det avsevärt mycket enklare än att leva i ovisshet.

Vad tycker du? Och vad säger dina upplevelser? Det vore jätteintressant att höra dina tankar. Om du gillar vad vi postar får du gärna följa mig och Hunter & Tailor på Linkedin. Och om du funderar på att rekrytera och vill bolla någonting, skicka ett mail (karl.andren@huntertailor.com) eller ring mig på 0735-160 600.

Läs även

Bli kontaktad